donderdag 12 januari 2012

Gazprom: 'Oekraïne neemt 67 procent minder gas af'

Gazprom constateert dat de Oekraense gasbedrijven Naftogaz en Ostchem Holding sinds de jaarwisseling de afname van Russisch gas al met 67 procent terug hebben gebracht. Dat zou alles te maken hebben met de aankondiging van de Oekraïense minister van Energie, Joeri Bojko, dat er dit jaar maar de helft van de contractueel met Gazprom overeen gekomen hoeveelheid gas geïmporteerd gaat worden. Dus geen 52 miljard kubieke meter gas, maar 27 miljard.

Daartoe wil de Oekraïense regering andere energiebronnen gaan inzetten, waaronder kolen. Ook zijn al grote reservevoorraden ondergronds aangelegd. Bojko's aankondiging volgde op de constatering van premier Mikola Azarov dat de vooruitzichten op een lagere gasprijs slecht zijn. De onderhandelingen met Rusland worden begin volgende week hervat.

Die aankondiging is slecht gevallen in Rusland. Niet in het minst omdat meteen merkbaar was dat Oekraïne zuiniger aan gaat doen. Eind 2011 werd door staatsbedrijf Naftogaz tussen de 100 en 110 miljoen kubieke meter gas afgenomen, maar afgelopen maandag was dat nog maar 33,3 miljoen. Ostchem, eigendom van de Oekraïense zakenman Dmitro Firtasj, importeert gas uit Turkmenistan. De gasafname van dit bedrijf daalde nog sterker: van 23 miljoen kubieke meter naar 4 miljoen, een afname van liefst 83 procent.

Een conflict dreigt, want Rusland zal Oekraïne houden aan het uit januari 2009 daterende contract met een looptijd van tien jaar. De gasprijs werd niet alleen gekoppeld aan die van olie, maar ook werd een jaarlijkse afname van 52 miljard kubieke meter gas door Oekraïne gegarandeerd. Gazprom dreigde dinsdag al met boetes als Oekraïne die voorwaarde niet nakomt. Bij eerdere conflicten ging het er vooral om dat Oekraïne de gasrekening niet kon voldoen.

Daar is nu geen sprake van. Naftogaz maakte woensdag bekend dat de rekening van 788 miljoen euro over de maand december is voldaan. De Oekraïense regering heeft afgelopen jaar gedurende de onderhandelingen met Rusland bij herhaling laten weten dat de gasdoorvoer vanuit Rusland via Oekraïne naar de Europese Unie niet in gevaar komt.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: