zaterdag 14 januari 2012

Janoekovitsj beklaagt zich over gebrek aan steun EU

Oekraïne moet zich maar zien te redden met grote buur Rusland als het er om gaat een lagere gasprijs te krijgen. "Tot op heden hebben we van geen enkel land hulp aangeboden gekregen, uit Oost noch West. We krijgen wel de kritiek, maar niet de hulp die we zo hard nodig hebben", aldus president Viktor Janoekovitsj vrijdag tijdens een bijeenkomst in Kiev met regionale bestuurders uit het hele land. Premier Mikola Azarov liet dezelfde dag weten dat er voldoende ondergrondse gasreserves zijn aangelegd om de Oekraïense bevolking warm de winter door te helpen.

Intussen eist de Europese Unie wel dat Oekraïne er voor zorgt dat de doorvoer van Russisch gas niet in gevaar komt. Eurocommissaris voor Energiezaken Gunther Oettinger heeft dat de Oekraïense minister van Energie Joeri Bojko vrijdag in een telefoongesprek laten weten. De minister heeft de Eurocommissaris verzekerd dat dit het geval is, aldus een verklaring van de EU. Welke overeenkomst Oekraïne en Rusland ook sluiten over de gasleveranties aan Oekraïne, de belangen van de EU moeten gerespecteerd worden, zoals dat ook is vastgelegd in het vrijhandelsakkoord tussen Oekraïne en de Europese Unie. Overigens is dit akkoord nog niet geratificeerd, al is de eindtekst vorige maand gereed gekomen.

De EU is volgens Oettinger bereid om te bemiddelen bij de onderhandelingen over het gastransportsysteem. Rusland wil daar graag greep op krijgen, terwijl Oekraïne bij de EU financiële steun zoekt om de verouderde installatie te moderniseren.

Bronnen: Interfax-Oekraïne, Kyiv Post

Geen opmerkingen: