dinsdag 31 januari 2012

Brussel wil zich bemoeien met onderhandelingen over gasprijs

De Europese Commissie is bereid mee te onderhandelen over een nieuw gascontract voor Oekraïne. Het wachten is nu op een antwoord uit Moskou, aldus de Eurocommissaris voor Energiezaken, Gunther Oettinger. Hij bevestigde dat de Russische minister Sergei Sjmatko inmiddels een brief met het aanbod van de Europese Commissie heeft ontvangen.

"We hebben dagelijks contact hierover, maar een echt antwoord is er nog niet. Dat zal echter niet lang meer duren", aldus Oettinger. Ook de Oekraïense minister Joeri Bojko heeft een brief ontvangen. Hij heeft er inmiddels positief op gereageerd. De Europese Commissie wil alleen aan de onderhandelingtafel als ook Rusland positief reageert.

Niet alleen voor Oekraïne, maar ook voor de Europese Unie staat er veel op het spel. Oekraïne is door het toetreden tot de Europese energiegemeenschap verplicht om de doorvoer van Russisch gas te garanderen en ook in het vrijhandelsverdrag met de EU staan afspraken die daarover gaan. Eurocommissaris Oettinger sprak afgelopen week tijdens het World Economic Forum in Davos uitvoerig over de kwestie.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: