maandag 9 januari 2012

Oleksandr Timosjenko heeft al huis in Tsjechië

Oleksandr Timosjenko heeft niets te klagen, nu hij in Tsjechië politiek asiel heeft gekregen. De echtgenoot van de voormalige premier Joelia Timosjenko heeft er de beschikking over een huis in een dure buurt van Lidice. Hij kocht dit huis twaalf jaar geleden, zo hebben zijn buren bevestigd. Dit meldt de nieuwsredactie van TSN in een uitzending op de tv-zender 1+1.

Eerder werd al gemeld dat Oleksandr Timosjenko mede-eigenaar is van een Tsjechisch bedrijf. Het gaat om International Industrial Projects, heeft TSN uitgezocht. Het commerciële bedrijf staat geregistreerd in een appartement in de stad Ústí nad Labem, op honderd kilometer van de hoofdstad Praag. Een verslaggever constateerde geen activiteiten. Eén van de mede-eigenaars van IIP is de Tsjech Vlastimil Prokes, wonend in het dorp Velke Brezno.

Timosjenko werd eind vorige week politiek asiel verleend door de Tsjechische regering nadat hij eind december Oekraïne had verlaten. Naar verluidt wilde hij zo de druk van de Oekraïense justitie op echtgenote Joelia verlichten. Die zit een gevangenisstraf van zeven jaar uit wegens machtsmisbruik, maar wordt ook verdacht van andere strafbare feiten waaronder belastingontduiking. Familieleden en vrienden van de voormalige premier worden nauwlettend in de gaten gehouden en bij het minste of geringste vervolgd, volgens de Timosjenko's om druk op de ketel te houden bij de gevangen oppositieleider.

Bron: Interfax-Oekraïne

Geen opmerkingen: