dinsdag 24 januari 2012

Oekraïne wil weer goudmijnen exploiteren

De Nationale Bank van Oekraïne gaat op goudjacht. Letterlijk, want samen met het bedrijf Pivnisjgeologia wil de NBU vanaf de zomer goudmijnen gaan exploiteren de regio Kirovograd. Het is al eerder geprobeerd om goud te winnen, maar dat bleek te weinig op te leveren. Inmiddels is de goudprijs zo fors gestegen dat de kansen zijn gekeerd. Gehoopt wordt om over drie tot vijf jaar een ton goud jaarlijks naar boven te kunnen halen. Oekraïne importeert nu ieder jaar vijf ton goud. Komt de eigen productie op gang, dan kan de import volgens de NBU met een derde omlaag.

Oekraïne beschikt volgens de NBU over forse ondergrondse goudreserves, tussen de 2500 en 3000 ton. Het zou gaan om 400 ton in de Karpaten en 500 ton in de Grote Donbas. Verder is goud aangetroffen in Kirovograd, Dnipropetrovsk en de Krim.

In 1990 werd de eerste goudmijn in Oekraïne geopend. Het duurde negen jaar voordat de eerste goudstaaf was gemaakt in de Muzgijevske-mijn in Transkarpatië. In 2003 werd de exploitatie stilgelegd, omdat de mijnexploitatie te duur was.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: