maandag 16 januari 2012

Minderjarigen pleegden 17.748 misdrijven in 2011

In het afgelopen jaar werden 17.748 misdrijven gepleegd door minderjarigen. Daarbij ging het in 998 gevallen om de handel in drugs en geestverruimende middelen. Minderjarigen pleegden ook verkrachtingen en soms martelden zij hun slachtoffers. In een aantal gevallen was sprake van bendevorming. Aan de andere kant werden 14.469 misdrijven in 2011 geregistreerd, waarvan minderjarigen het slachtoffer werden.

De cijfers zijn maandag gepresenteerd door Joeri Pavlenko, die afgelopen jaar door president Viktor Janoekovitsj werd aangesteld als kinderombudsman. Volgens Pavlenko is de president ''ongerust over de alsmaar groeiende jeugdcriminaliteit, en in het bijzonder dat er zoveel recidivisten onder minderjarigen zijn. Bovendien is sprake van een groeiend aantal kinderen dat slachtoffer wordt van een misdrijf".

Janoekovitsj heeft inmiddels een commissie in het leven geroepen die een aanpak moet bedenken om de jeugdcriminaliteit terug te dringen, onder meer door het aanstellen van kinderrechters.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: