vrijdag 13 januari 2012

Azarov: Rusland brengt Oekraine weer aan de kolen

Rusland duwt Oekraine terug in de tijd, de tijd dat er op kolen werd gestookt. Met een gasprijs van 416 Amerikaanse dollar (325 euro) voor duizend kubieke meter gas is er geen andere keus, aldus premier Mikola Azarov tegenover journalisten nadat hij de officiele opening van de weg van Kiev naar Irpin had bijgewoond. "Zou de gasprijs op 220 dollar (172 euro) liggen, dan zouden we heus niet op kolen overstappen."

Aan kolen is overigens geen gebrek in Oekraine. In de afgelopen twee jaar is veel aandacht uitgegaan naar de kolenwinning die in 2011 zelfs 5 miljoen meer heeft opgebracht dan in 2010. De Oekraiense regering wil de afname van gas uit Rusland halveren tot 27 miljard kubieke meter. Daarvoor komt kolen en alternatieve energie uit eigen land in de plaats.

Tot een nieuw gasconflict met Rusland komt het niet, ook al is het na een jaar van discussie nog altijd niet gelukt om tot een lagere gasprijs voor Oekraine te komen. De gasdoorvoer vanuit Rusland via Oekraine naaar de Europese Unie is volgens premier Azarov ook niet in gevaar. "We hebben de wil om er toch uit te komen, van beide kanten.''

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: