vrijdag 27 januari 2012

Bildt: 'Oekraïne koerst niet meer naar Europa'

Oekraïne koerst niet langer richting de Europese Unie, maar bevindt zich op een keerpunt, aldus Carl Bildt, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken. Bildt zei dit vrijdag tijdens de Oekraïense lunch in Davos die traditiegetrouw wordt georganiseerd door de Victor Pinsjuk Foundation. Volgens Bildt heeft de parlementaire vergadering van de Raad van Europa donderdag duidelijk laten weten dat het vrijhandelsverdrag van Oekraïne met de EU pas getekend wordt als oud-premier Joelia Timosjenko is vrijgelaten.

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj sprak vrijdag tijdens het Economisch Wereldforum in Davos en stelde zich daarbij hard op: geen vrijlating voor Timosjenko en ook de artikelen uit de Strafwet op basis waarvan zij is veroordeeld blijven overeind. Bildt haalde Janoekovitsj' toespraak aan als voorbeeld van de huidige opstelling van Oekraïne. De Zweed wees er op dat het niet enkel om Timosjenko gaat, maar dat haar lot wel het meest in het oog springt.

Europees Parlementslid Marek Siwiec voegde aan Bildt's woorden nog toe dat wat hem betreft de komende parlementsverkiezingen bepalend zijn. "Als in oktober sprake is van echt vrije verkiezingen, dan mag Oekraïne deel gaan uitmaken van Europa. Zo niet, dan is deze droom ten einde."

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: