donderdag 12 januari 2012

Adviseur Janoekovitsj: ontslag ministers op komst

President Viktor Janoekovitsj staat op het punt één of meer ministers van het kabinet-Azarov te ontslaan. Zijn adviseur Hanna Herman zei dat woensdagavond in een interview dat door tv-zender Kanal 5 werd uitgezonden. Janoekovitsj woonde eerder die dag een kabinetszitting bij waarin hij nogal wat kritiek spuide op de geringe voortgang die afgelopen jaar is geboekt bij het doorvoeren van de economische hervormingen.

De president gaf slecht presterende ministers de raad om bij zichzelf te rade te gaan en vrijwillig op te stappen als zij zelf tot de conclusie komen dat ze het tot nu toe niet goed hebben gedaan. Na afloop van de kabinetszitting herhaalde Janoekovitsj dit nog eens tegenover journalisten. Herman ging echter nog een stap verder: de president ontslaat op korte termijn een vijftal ministers.

"De president heeft tot dusverre de volle verantwoordelijkheid op zich genomen, ook voor wat anderen verkeerd deden. Hij heeft niemand beschuldigd om zichzelf schoon te praten", aldus Herman. Janoekovitsj staat onder grote druk, want uit opiniepeilingen blijkt dat nog maar één op de zeven Oekraïners hem steunt.

Bronnen: Western Information Center, Ukrinform

Geen opmerkingen: