zaterdag 21 januari 2012

'Oekraïne ondemocratisch als in tijdperk-Koetsjma'

Oekraïne maakt een slechte beurt in het meest recente rapport van Freedom House, de Amerikaanse mensenrechten-waakhond. De dagen van Leonid Koetsjma zijn terug, constateert Freedom House, en dat waren de dagen van een autoritair regime, met de nodige wetloosheid, grenzenloos kapitalisme en corruptie. Geen ander land maakte in de afgelopen twee jaar zo'n diepe val mee als Oekraïne, constateert Freedom House voor het tweede opeenvolgende jaar.

Het land werd ooit beschouwd als een baken van democratische hoop te midden van de autocratisch geregeerde voormalige Sovjet-staten. "Het democratisch gehalte van Oekraïne heeft in 2011 flink te lijden gehad onder president Viktor Janoekovitsj' pogingen om de oppositie op de knieën te krijgen met allerlei ondemocratische middelen als de strafrechtelijke vervolging van oud-premier Joelia Timosjenko", aldus het rapport van Freedom House.

In de jaren 2005 tot 2009 heette Oekraïne onder president Viktor Joesjenko een vrij land te zijn, al had de strijd tussen Joesjenko en Timosjenko een verlammende uitwerking. Inmiddels is Moldavië qua democratisch gehalte Oekraïne voorbij gestreefd, aldus Freedom House.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: