dinsdag 10 januari 2012

Oleksandr Timosjenko wil boycot EU-landen

Oleksandr Timosjenko heeft een beroep gedaan op de wereldleiders om zijn echtgenote Joelia te beschermen tegen de Oekraïense regering "die haar kapot probeert te maken''. In één van de eerste interviews die Timosjenko geeft nadat hij in Tsjechië politiek asiel heeft gekregen, zegt de echtgenoot van de voormalige premier die in Charkiv een gevangenisstraf uitzit wegens machtsmisbruik, tegenover RFE/RL dat de regering van president Viktor Janoekovitsj ''Joelia Timosjenko niet zo nodig in leven hoeft te houden''.

"Ze proberen haar psychisch kapot te maken door haar goede medische zorg te onthouden. Zelfs tijdens de kerstdagen gingen ze door met liegen, ze zeiden dat ze een medisch onderzoek heeft ondergaan terwijl dat niet zo was", aldus Oleksandr Timosjenko. "Ik roep de wereld op om haar te beschermen tegen Janoekovitsj en de mensen om hem heen. De EU-landen moeten de regering en de mensen rond Janoekovitsj gaan boycotten. In het bijzonder zijn zonen, de leiding van het Openbaar Ministerie en de staatsveiligheidsdienst SBU, de rechters en de aanklagers die het mogelijk hebben gemaakt om Joelia Timosjenko op valse gronden te veroordelen."

Dochter Jevgenia heeft het besluit van haar vader verdedigd om eind december naar Tsjechië te vertrekken en daar politiek asiel aan te vragen. "Dat was noodzakelijk", aldus Jevgenia Timosjenko. "Mijn vader wilde helemaal niet weg. Hij voelt zich er ook nu nog onbehaaglijk onder. Maar gezien de situatie waarin we ons als familie van Joelia Timosjenko bevinden, kon hij niet anders", zei ze in een intervieuw op de tv-zender TVi. "Justitie zat al achter hem aan en als ze hem zouden vervolgen, dan was dat opnieuw een grote klap voor mijn moeder."

Bronnen: Radio Free Europe, Kyiv Post

Geen opmerkingen: