woensdag 19 oktober 2022

Sacharovprijs voor dapper Oekraïense volk

De Oekraïense bevolking krijgt dit jaar de Sacharovprijs, de belangrijkste Europese mensenrechtenprijs. 'Ze komen op voor waar ze in geloven en vechten voor onze waarden', zegt Roberta Metsola, voorzitter van het Europees Parlement, dat de prijs jaarlijks toekent. 'Zij riskeren hun leven voor ons. Er is niemand die deze prijs meer verdient.'

De 'Sacharovprijs voor de vrijheid van denken' omvat een bedrag van 50.000 euro. Dat geld gaat naar maatschappelijke organisaties in Oekraïne. De prijs is vernoemd naar Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov. Vorig jaar ging de prijs naar de Russische oppositieleider Aleksej Navalny, die zich jarenlang verzette tegen president Poetin. Hij werd vorig jaar veroordeeld tot een verblijf in een strafkamp en zit daar nog steeds. De prijs werd daarom in ontvangst genomen door zijn dochter.

Twee jaar geleden was de prijs voor de oppositiepartijen in Belarus, op het moment dat daar werd gedemonstreerd tegen de met fraude omgeven herverkiezing van president Loekasjenko.

Bron: NOS.nl

Geen opmerkingen: