donderdag 13 oktober 2022

Poetin en Erdogan 'spraken niet over vrede'

De Russische president Vladimir Poetin en Turkse president Recip Tayyan Erdogan hebben in Astana over economische onderwerpen gesproken, en niet over vredesonderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne, meldt het Kremlin na afloop van de top in Kazachstan. De verwachting was dat Turkije met een voorstel zou komen om te bemiddelen in de oorlog.
 

In plaats daarvan ging het in Astana over de verlenging van de graandeal en de levering van gas aan Europa. De presidenten ontmoetten elkaar vandaag op een conferentie van Aziatische landen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski nam eerder vandaag al een voorschot op de uitkomst van het overleg tussen Poetin en Erdogan. In een toespraak tot de Raad van Europa zei hij dat er geen diplomatieke oplossing met Rusland valt te bereiken onder de huidige omstandigheden. 'Diplomatie helpt als er met wapens niets valt te bereiken. Maar diplomatiek overleg werkt niet bij Rusland, een land met een leider die mensen doodt, gevangen neemt, zich niets aantrekt van de internationale regels.' 

De Raad van Europa nam een motie aan waarin Rusland tot een terroristische staat wordt verklaard.

Bronnen: NOS, European Pravda

Geen opmerkingen: