donderdag 27 oktober 2022

Russen stelen monument en beenderen Potjomkin

Potjomkin's lege sokkel.
De Russische bezetters hebben het monument voor prins Grigori Potjomkin weggehaald. Ook zijn beenderen zijn uit zijn graf in de St. Catharinakathedraal in de stad Cherson gestolen en naar de overkant van de rivier Dnipro gebracht. De door de Russen aangestelde gouverneur Vladimir Saldo verklaarde op de tv-zender Krim24 dat zowel het monument als de beenderen van Potjomkin 'ooit' worden teruggebracht.

Ook de monumenten voor admiraal Fjodor Oesjakov, generaal Alexandr Soevorov en generaal Vasili Margelov zijn door de Russische bezetters weggehaald uit Cherson. 

Potjomkin (1730-1791) is bekend om zijn Potjomkindorpen, facades om de Russische tsarina Catherina te foppen bij haar bezoek aan het zuiden van Oekraïne. Oesjakov en Soevorov zijn 18e eeuwse legerleiders, Margelov voerde tijdens de Tweede Wereldoorlog de luchtlandingstroepen van het Rode Leger aan.

Oleksandr Tkatsjenko, de Oekraïense minister voor Cultuur en Informatie, reageerde op cynische wijze op het weghalen van de monumenten en het leeghalen van het graf van Potjomkin door de Russen te bedanken voor hun hulp bij het 'de-russificeren' 

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Wikipedia

    Geen opmerkingen: