woensdag 19 oktober 2022

Rusland wil burgers weg hebben uit Cherson

De Russische bezetters willen tussen de 50.000 en 60.000 inwoners van vier plaatsen van de gelijknamige Cherson  weghalen. Ze moeten naar de eveneens door de Russen bezette overkant van de rivier Dnjepr of naar Rusland. De door Rusland aangestelde gouverneur zegt dat dit uit veiligheidsoverwegingen is gebeurd, aangezien het Oekraïense leger oprukt naar de provinciehoofdstad.

Volodimir Saldo laat via Telegram het volgende weten: 'Ik heb het moeilijke, maar in mijn ogen juiste besluit genomen om de evacuatie in gang te zetten van de burgerbevolking van Berislav, Bilozerka, Snihoerivka en Oleksandrivka.' Hij verwacht dat de operatie ongeveer een week gaat duren. Omdat het Oekraïense leger de bruggen over de Dnjepr onklaar heeft gemaakt, moet iedereen de overtocht per veerboot maken. 

Alle door Rusland aangestelde provinciebestuurders kiezen eieren voor hun geld en verlaten volgens gouverneur Saldo ook alvast de stad Cherson. Volgens Westerse militaire bronnen zou het Oekraïense leger eind oktober Cherson kunnen bevrijden. Er is een offensief gaande, maar het ministerie van Defensie heeft om mediastilte gevraagd om de Russen niet in de kaart te spelen.

Vitali Kim, de gouverneur van de aangrenzende provincie Mikolajiv constateert op Telegram dat de inwoners van Cherson bang worden gemaakt door de Russen die waarschuwen dat het Oekraïense leger de stad gaan beschieten. 'Het is pure propaganda', aldus Kim.

Bron: Ukrajinska Pravda, ISW (
infographic)

Geen opmerkingen: