zondag 16 oktober 2022

Elon Musk houdt Starlink toch open voor Oekraïne

Het bedrijf SpaceX van miljardair Elon Musk houdt de satellietdienst Starlink toch in de lucht voor Oekraïne. Het leger en de regering maken kosteloos gebruik van de Starlink-satellieten in de gebieden waar door toedoen van Rusland anders geen internetverkeer zou zijn. Musk heeft gisteravond laten weten dat hij de kosten voor zijn rekening blijft nemen. 'Vooruit dan maar', schreef de rijkste man ter wereld op Twitter. 'Ook al lijdt Starlink nog steeds verlies en verdienen andere bedrijven fors, ik blijf onze diensten gratis aanbieden.

Elon Musk kwam afgelopen week in opspraak door zijn voorstel dat er opnieuw referenda worden uitgeschreven in de door Rusland bezette gebieden, inclusief de Krim. Een voorstel dat goed viel in Moskou maar niet in Kyiv. Ook zou Musk volgens onbevestigde berichten persoonlijk met de Russische president Vladimir Poetin hebben gesproken. In de dagen erna was de satellietdienst langs de frontlijn in het oosten een tijdlang niet beschikbaar, wat ook voor de nodige vraagtekens zorgde.

Starlink bestaat uit meer dan 3.000 kleine satellieten die in een lage baan om de aarde cirkelen. Musk gaf vrijdag aan dat SpaceX hem bijna 20 miljoen dollar per maand kost en dat dit op de langere termijn niet is vol te houden. Inmiddels heeft het bedrijf al 80 miljoen gespendeerd, eind dit jaar zal dat meer dan 100 miljoen dollar zijn. 

SpaceX heeft ook zo'n 25.000 grondterminals gedoneerd aan Oekraïne. De eerste 20.000 grondterminals werden  overigens voor 85 procent betaald door onder meer de Verenigde Staten en Polen, die ook zo'n 30 procent van de kosten van de internetverbinding voor hun rekening namen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: