zondag 30 oktober 2022

Rusland wil graan leveren 'tegen gunstige prijs'

Rusland wil in de komende vier maanden een half miljoen ton graan verschepen naar de armste landen. Gratis, om zo een hongersnood in de wereld te voorkomen nu Rusland de graandeal met Oekraïne heeft opgezegd. 'Onze graanoogst is dit jaar zo groot dat we het wegvallen van het Oekraïense graan geheel kunnen vervangen en graan tegen een acceptabele prijs kunnen verkopen aan
landen die dat willen', heeft de Russische minister van Landbouw Dmitri Patroesjev gezegd tegen het persagentschap RIA Novosti. Turkije - 'onze betrouwbare partner' - moet daarbij als tussenpersoon fungeren.

'Rusland is altijd een betrouwbare zakenpartner gebleken en dat blijft zo', aldus Patroesjev die meent dat de graandeal 'er niet in geslaagd is om aan de vraag naar graan vanuit derde wereldlanden te voldoen, maar die in zekere zin zelfs heeft verslechterd' aangezien de meeste graanschepen naar Europa zijn gegaan'. 

Patroesjev heeft daar zeker een punt. Slechts 6 van de 373 graanschepen gingen sinds 22 juli dvia het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, in Ethiopië, Jemen, Somalië en Afghanistan terecht, zo blijkt uit cijfers van de VN. De helft van het verscheepte voedsel bestond bovendien niet uit graan, maar uit mais. Dat vooral aan Europa is geleverd komt omdat de graanoogst al op voorhand is verkocht, meestal drie jaar vantevoren.

De graandeal van Oekraïne, Rusland, Turkije en de Verenigde Naties is gisteren met onmiddellijke ingang geannuleerd door Rusland. Oekraïne reageerde meteen boos. Minister Dmitri Koeleba van Buitenlandse Zaken noemde het argument dat het een vergelding is voor de Oekraïense aanval op de marinehaven van Sebastopol slechts een uitvlucht, aangezien Rusland toch al van de graandeal af wilde. De Russische graanoogst viel deze zomer heel goed uit. 

Saillant detail: Ruslands grootste graanexporteur is de schoonzoon van Sergej Lavrov, de minister van Buitenlandse Zaken.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, NRC

    Geen opmerkingen: