vrijdag 28 oktober 2022

Oekraïne importeert Slowaakse stroom als test

Een overzicht van de Russische aanvallen op de Oekraïense energievoorziening.
 Klik op het kaartje voor een grotere versie. Infographics: Rybar op Telegram.
Het Energiebedrijf Oekraïne heeft gisteren voor het eerst elektriciteit geïmporteerd uit buurland Slowakije. Het gaat om 1 megawatt, als test. 'Het is technisch mogelijk om elektriciteit vanuit Europa naar Oekraïne te brengen als dat nodig is. We moeten daar klaar voor zijn', aldus algemeen directeur Vitali Boetenko. 

Nog niet zo lang geleden - in juni - kreeg Oekraïne toestemming om mee te doen in het Europese energiesysteem ENTSO-E, zodat het land elektriciteit kon exporteren naar Europa. Inmiddels is de situatie volstrekt anders, want Oekraïne heeft geen overschot meer maar door de Russische aanvallen op energiecentrales is er een schreeuwend gebrek aan elektriciteit. 

Door deze terreur met raketten en drones is ruim 50 procent van het energienetwerk in Oekraïne deels of compleet verwoest, zegt directeur Dmytro Sacharjoek van DTEK, het grootste private elektriciteitsbedrijf in het land.

Zonder water en elektriciteit vrezen Oekraïners voor de winter die eraan komt. 'Als de temperaturen onder 0 gaan, en dat gebeurt elke winter, zullen de warmteleidingen bevriezen en barsten', zegt Sacharoek. 'Mochten we dan later weer energie krijgen, dan moeten alle leidingen in het hele land eerst vervangen worden. Dat is echt een nachtmerriescenario.'

Om de elektriciteitsvoorzieningen te repareren is de hulp van het buitenland nodig. 'We vragen of landen nog apparatuur over hebben, misschien nog op voorraad in hun magazijn of tweedehands materiaal dat wij kunnen repareren.' Vooral landen in Oost-Europa zouden kunnen helpen, zegt Sacharjoek. 'In Oost-Europa staan nog veel oude centrales uit de Sovjettijd, die lijken erg op onze centrales. Als daar nog oud apparatuur ligt opgeslagen, zou dat ons erg kunnen helpen.' Maar hij vraagt ook om bescherming tegen de Russische raketten. 'We kunnen nu alles gaan repareren, maar de Russen zullen blijven aanvallen.'

Bronnen: Ukrajinska Pravda, NOS, Nieuwsuur, Rybar

Geen opmerkingen: