maandag 31 oktober 2022

Hoe Rusland de oorlog in Oekraïne wil beëindigen

Rusland heeft in de afgelopen dagen meerdere keren te kennen gegeven dat het wel wil onderhandelen om de oorlog in
Oekraïne te beëindigen. Zowel president Vladimir Poetin (donderdag) als minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken (zondag) hadden het over 'onze wensen met betrekking tot de Europese veiligheidsstructuur' zoals die bij de Amerikaanse regering en de NAVO zijn neergelegd.

Het gaat om het volgende memorandum dat er in voorziet dat zowel Oekraïne als Georgië geen lid worden van de NAVO, maar ook Finland en Zweden niet omdat die feitelijk nog geen deel uitmaken van het militaire bondgenootschap:

Artikel 1
De partijen mogen hun veiligheid niet versterken ten koste van de veiligheid van Rusland.

Artikel 2
De partijen zullen multilateraal overleg en de NAVO-Rusland Raad gebruiken om conflictpunten aan te pakken.

Artikel 3
De partijen bevestigen opnieuw dat ze elkaar niet als tegenstanders beschouwen en een dialoog nastreven.

Artikel 4
De partijen zullen geen strijdkrachten en wapens inzetten op het grondgebied van een van de andere staten in Europa, naast de strijdkrachten die op 27 mei 1997 werden ingezet.

Artikel 5
De partijen zullen geen middellange- en korteafstandsraketten op het land naast de andere partijen plaatsen.

Artikel 6
Alle lidstaten van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie verbinden zich ertoe zich te onthouden van elke verdere uitbreiding van de NAVO, met inbegrip van de toetreding van Oekraïne en andere staten.

Artikel 7
De partijen die lid zijn van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie mogen geen enkele militaire activiteit uitoefenen op het grondgebied van Oekraïne en andere staten in Oost-Europa, in de zuidelijke Kaukasus en in Centraal-Azië, en

Artikel 8
De overeenkomst mag niet zo worden uitgelegd dat zij afbreuk doet aan de primaire verantwoordelijkheid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor de handhaving van de internationale vrede en veiligheid.

1 opmerking:

Anoniem zei

Blij terug een journalist te hebben , neutraal , goede verslaggeving