zondag 16 oktober 2022

150.000 dollar beloning voor arrestatie Igor Girkin

Er is een beloning van 150.000 dollar uitgeloofd voor wie de Rus Igor Girkin gevangen weet te nemen. Girkin, ook wel bekend onder de naam Strelkov, was de aanstichter van de onlusten die leidde tot de Russische overname van grote delen van de Oekraïense provincies Donetsk en Loehansk. Girkin voerde destijds met zestig manschappen een aanval uit op het stadhuis en het politiebureau van Slovjansk. 

De voormalige inlichtingenofficier is ook een van de hoofdverdachten van het neerschieten van vlucht MH17 in de daaropvolgende zomer met een Russische BUK-raket.

De 51-jarige Girkin heeft zich sinds deze zomer in  toenemende mate kritisch uitgelaten over de magere prestaties van het Russische leger, en dus over president Vladimir Poetin. Dat heeft er nu waarschijnlijk toe geleid dat hij voor straf naar het front is gestuurd. Hij was op 13 augustus ook al gearresteerd toen hij met valse papieren naar de Krim wilde reizen. 

Zijn vrouw Miroslava Reginskaja postte gisteren een foto van haarzelf en van een in een militair uniform gestoken Girkin. Ze wilde niet zeggen waar hij naartoe is gestuurd.

Er kwam al snel een reactie van de Oekraïense activist Serhi Sternenko die 10.000 dollar uitloofde voor wie Girkin gevangen weet te nemen. Vervolgens kwam een zelfde aanbod van Taras Topolia (frontman van de band Antitilia), schrijver en soldaat Valerie Markoes, tennisspeler Serhi Stachovski en Serhi Hajdaj, gouverneur van de provincie Loehansk. Elk van hen wil ook 10.000 dollar uit eigen zak geven voor de arrestatie van Girkin.

Vanmorgen heeft ook het Oekraïense ministerie van Defensie een beloning uitgeloofd. Wie Girkin arresteert kan nog eens 100.000 dollar opstrijken. De prijs op het hoofd van de Rus staat daarmee dus al op 150.000 dollar.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: