vrijdag 14 oktober 2022

Onderzoek naar banden Elon Musk met Kremlin

Het internationale defensie- en veiligheidsbureau Black Trident doet onderzoek naar mogelijke geldstromen tussen het Kremlin en techmiljardair Elon Musk, meldt het bureau aan BNR. 
Tesla-eigenaar Musk eist een steeds grotere rol op in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. Oekraïne is zeer afhankelijk van de internetverbindingen op het slagveld die SpaceX - een andere bedrijf van Musk - opzet via zogenaamde Starlink-satellieten. Daarnaast lijkt hij ook op strategisch gebied onderdeel te willen worden van de oorlog, door via Twitter een vredesplan aan te leveren.

Zijn inmenging in het conflict komt hem op flinke kritiek te staan. De Starlink-verbindingen van Oekraïne worden grotendeels betaald door de Verenigde Staten en Polen. Dat SpaceX nu meer geld eist voor deze dienst, wordt vanwege Oekraïne's grote afhankelijkheid van het systeem gezien als chantage.

De kosten van het gebruik van Starlink zijn door SpaceX geraamd op 120 miljoen dollar voor de rest van dit jaar en kunnen oplopen tot 400 miljoen dollar voor de komende twaalf maanden, schrijft CNN. Mocht SpaceX de stekker eruit trekken, verliezen de Oekraïners aan het front hun belangrijkste communicatiemiddel.

Door deze situatie zijn er zorgen over de motieven van Musk in het conflict. Verschillende media en deskundigen hebben afgelopen week melding gemaakt van direct contact tussen Musk en de Russische president Vladimir Poetin, wat beide partijen stellig ontkennen. De tweets van Musk met een 'vredesplan' dat vooral voor Rusland goed zou uitpakken, zouden een gevolg zijn van dit contact.

Lees verder op BNR.nl

Bron: BNR

Geen opmerkingen: