woensdag 19 oktober 2022

EU zegt bewijs te hebben dat Iran drones levert

De Europese Unie heeft afdoende bewijs dat Iran Rusland voorziet van drones waarmee het Oekraïne aanvalt. Woordvoerster Nabila Massrali van de Europese Commissie heeft dat vanmorgen in een persconferentie gezegd. Er is maandag over gesproken in een vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van alle EU-landen. Buitenlandchef Josep Borrell en de ministers hebben daar hun grote bezorgdheid uitgesproken over het gebruik van de Iraanse drones tegen Oekraïne. Er zal snel tegen worden opgetreden, zei Massrali, zonder nadere uitleg welke maatregelen genomen worden.

De Iraanse drones hebben met name in de afgelopen twee weken gezorgd voor burgerslachtoffers en veel materiële schade aan de Oekraïense energievoorziening. Wel lukt het in toenemende mate om de kamikaze drones voortijdig uit de lucht te schieten. De luchtverdediging slaagt er in om 7 van de 10 drones uit te schakelen, in een enkel geval is dat zelfs al met geweren gelukt. In een maand tijd heeft Oekraïne 223 drones onderuit weten te halen.

De NAVO stuurt honderden stoorzenders naar Oekraïne. 'Die kunnen de drones van Russische en Iraanse makelij onschadelijk maken', aldus secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Israel zegt geen luchtafweer te willen leveren. De Oekraïense minister Dmitro Koeleba had daar gisteren om gevraagd. 'Als Israël destructieve acties van Iran echt wil bestrijden, is het tijd om de kant van Oekraïne te kiezen', zei Koeleba. Iran en Israel zijn aartsvijanden.

Bronnen: Interfax, NOS

Geen opmerkingen: