maandag 17 oktober 2022

Boosheid in Oekraïne om afwezigheid Rode Kruis

De ombudsman van het Oekraïense parlement heeft geen goed woord over voor het gedrag van het Internationale Rode Kruis (ICRC). Aan de rand van door Rusland bezet gebied in de provincie Donetsk wachtte de Oekraïense delegatie tevergeefs op vertegenwoordigers van het ICRC. Volgens ombudsman Dmitro Loebinets was het de bedoeling dat een delegatie van het Rode Kruis een bezoek zou brengen aan het krijgsgevangenenkamp van de Russen in Olenivka.

In dit voormalige strafkamp was op 29 juli een explosie waarbij 53 krijgsgevangenen om het leven kwamen en 75 gewonden vielen. De omstandigheden waren duister. Wel helder voor Oekraïne is  dat de krijgsgevangenen in Olenivka slecht worden behandeld. Vandaar dat er al geruime tijd op wordt aangedrongen dat het Rode Kruis er een bezoek brengt.

Afgelopen donderdag eiste presidentieel adviseur Andri Jermak dat het Internationale Rode Kruis naar Olenivka zou afreizen. Eerder had president Volodimir Zelenski dat ook al gedaan. 'We hadden het bezoek aan het kamp samen met het Rode Kruis gepland', aldus  Loebinets. Elf medewerkers van het ICRC zouden Olenivka bezoeken, zo was de afspraak, maar ze vonden dat hun veiligheid onvoldoende werd gegarandeerd.

'Door het gebrek aan inzet van het ICRC worden krijgsgevangen dagelijks gemarteld. Ja, daar ben ik van overtuigd, elke dag', meent Loebinets. 'De Russen weten dat het Rode Kruis niet komt en vraagt om de gevangenen te mogen zien. Als het ICRC niet doet waarvoor het is opgericht en door zich stil te houden de agressor in de kaart speelt, dan moet deze organisatie maar worden opgedoekt.'

Bron: Ukrajinska Prava

    Geen opmerkingen: