maandag 17 oktober 2022

Energiebedrijf waarschuwt voor stroomuitval

Het energiebedrijf Oekrenergo sluit niet uit dat er binnenkort geplande stroomlonderbrekingen in het noorden en midden van het land nodig zijn als de Russische aanvallen op elektriciteitscentrales en transformatorstations door blijven gaan. Honderden stadjes en dorpen zaten vanmorgen zonder elektriciteit. 'Onze mensen doen wat ze kunnen om de schade te herstellen', meldt Oekrenergo. Er wordt voor nu een oproep gedaan op de bevolking om zuinig om te gaan met elektriciteit, vooral in de avonduren. 

Afgelopen nacht en in de vroege ochtend waren er aanvallen op de energievoorziening in de hoofdstad Kyiv en de provincies Dnipropetrovsk en Soemi. Vanmiddag was er ook een aanval op de energievoorziening in de provincie Vinnitsja. De kerncentrale van Zaporizja zat enkele uren zonder stroom als gevolg van nieuwe beschietingen, maar volgens energieminister Herman Haloesjtsjenko is het euvel intussen verholpen.

Bij de aanvallen met drones in de hoofdstad zijn vanmorgen vier inwoners om het leven gekomen, waaronder een echtpaar waarvan de vrouw zes maanden zwanger was. Ze woonden in een appartementencomplex waar ook nogeens negen gewonden vielen. In totaal stuurde Rusland 29 kamikaze drones naar Kyiv. In de provincie Soemi vielen drie doden door Russische aanvallen.

Bronnen: Ukrajinska Pravda, Ukrinform

Geen opmerkingen: