zondag 23 oktober 2022

Rusland komt met 'vuile bom' op de proppen

De Russische minister Sergej Sjojgoe.
De Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe heeft vandaag zijn collega's in Frankrijk, Turkije en tenslotte Groot-Brittannië gebeld om zijn verontrusting uit te spreken over het mogelijk gebruiken van een 'vuile bom' door Oekraïne. Een 'vuile bom' is een bom met radioactief afval, bijvoorbeeld afkomstig uit ziekenhuizen. 

Eerder kwam RIA Novosti al met het nieuws dat Oekraïne zo'n bom zou gaan gebruiken, zoals dit Russische staatspersbureau wel vaker met verdachtmakingen en verzinsels op de proppen komt. Het lijkt een poging om Oekraïne nu datgene in de schoenen te schuiven waarmee de Russische president Vladimir Poetin en zijn voorganger (en vicevoorzitter van de nationale veiligheidsraad) Dmitri Medvedev eerder al dreigden, namelijk een nucleaire aanval van Rusland op Oekraïne. 

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba noemde de Russische beschuldiging 'absurd en gevaarlijk'. Ook president Volodimir Zelenski reageerde in zijn dagelijkse videoboodschap op wat hij 'een belcaroussel' van Sjojgoe noemde. 'Iedereen begrijpt wel waar hij naartoe wil'. Volgens Zelenski brengt Rusland dood en verderf, terwijl Oekraïne alles doet om in leven te blijven. 'Er is maar een iemand die nucleaire wapens in ons deel van Europa kan gebruiken en dat is degene die kameraad Sjojgoe de opdracht heeft gegeven om te gaan bellen.'

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: