vrijdag 21 oktober 2022

Ombudsman wil dat EU Russische mannen weert

De Oekraïense ombudsman Dmitro Loebinets heeft zijn bezorgdheid uitgesproken over de veiligheid van Oekraïense vluchtelingen in het buitenland. Hij doet dit nadat woensdagavond brand is uitgebroken in een hotel in de Duitse plaats Gross Strömkendorf waar vluchtelingen verbleven. De politie vermoedt dat sprake is van brandstichting. 

Loebinets zegt niet dat de brand is aangestoken door een voor de mobilisatie uitgeweken Rus, maar hij waarschuwt wel voor het risico dat Russen Oekraïense vluchtelingen lastig gaan vallen. Dat Russische mannen niet het leger in willen om tegen Oekraïne te vechten wil niet automatisch zeggen dat zij tegen de oorlog zijn. 

'Zij maken vaak op ruwe wijze hun afkeuring van Oekraïne duidelijk en bedreigen Oekraïense vrouwen en kinderen', aldus de ombudsman. Hij vindt het onacceptabel dat Oekraïense vrouwen, kinderen en ouderenin het veilig geachte buitenland alsnog slachtoffer worden van onheuse Russische bejegening.

'Als Oekraïense ombudsman doe ik daarom een oproep aan de landen van de Europese Unie om mannen tussen de 18 en 60 jaar uit de Russische Federatie als asielzoekers aan te merken. In ieder geval totdat zeker is dat Oekraïense staatsburgers veilig zijn', zegt Loebinets. Hij roept de Duitse autoriteiten op om uit te zoeken of de brand in het hotel waar Oekraïense vluchtelingen verbleven is aangestoken en zo ja, door wie.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: