zaterdag 15 oktober 2022

Rusland haalt elke dag 500 kinderen uit Cherson

Rusland haalt elke dag zo'n 500 kinderen uit het bezette deel van de provincie Cherson. Dat heeft de Russische vicepremier Marat Choesnoellin gezegd tegen het staatspersagentschap TASS. Hij spreekt van evacueren, maar feitelijk komt het neer op deportatie van de kinderen naar Rusland. Uit de woorden van Choesnoellin valt niet op te maken of de kinderen samen met hun ouders op transport wordt gezet of dat ze van elkaar zijn gescheiden, zoals al eerder met een onbekend aantal Oekraïense kinderen is gebeurd. 

Sommige kinderen zijn bij pleeggezinnen ondergebracht en hen werd verteld dat ze door hun ouders in de steek waren gelaten. Andere kinderen werden naar heropvoedingskampen gebracht.

Na een oproep van de door Rusland benoemde gouverneur van het bezette deel van de provincie Cherson zei Choesnoellin van de week ook al dat de Russische autoriteiten zouden helpen bij het 'evacueren' van zoveel mogelijk burgers uit de stad Cherson nu het Oekraïense leger steeds verder oprukt op de westoever van de rivier Dnjepr. TASS meldt dat zich al 4,6 miljoen Oekraïense staatsburgers in Rusland bevinden, waaronder 690.000 kinderen. 

Bron: The Kyiv Independent, Ukrajinska Pravda (foto)

Geen opmerkingen: