De Oekraïense regering heeft eindelijk toegegeven wat economen al langer zeggen, namelijk dat het onmogelijk is om zonder de hulp van met name het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de komende jaren de nationale schuldenlast te dragen. Alleen dit jaar al moet 6 miljard euro aan schulden worden afgelost, terwijl de jaarlijkse rentelast maar liefst 3,9 miljard euro bedraagt.
''Onze economie drijft op buitenlandse financiële steun'', constateert premier Volodimir Hrojsman. De situatie is in feite nog ernstiger, want een nationaal bankroet dreigt. Er zit dan ook weinig anders op dan dat de regering doet wat het IMF van haar verlangt, in het bijzonder het instellen van een speciale rechtbank voor grote corruptiegevallen. Daar wordt al maanden mee getreuzeld.
Vertegenwoordigers van het IMF waren afgelopen weekeinde in Kyiv voor gesprekken met de regering en daarbij werd aangedrongen op het ''met de meeste spoed'' aannemen van een wetsvoorstel voor het opzetten van een anti-corruptierechtbank met inachtneming van de aanbevelingen die de Commissie van Venetië (de EU-commissie voor Recht door Democratie) en de Raad van Europa. Ook moeten de Oekraïners meer gaan betalen voor hun aardgas, iets waar de regering nog altijd niet aan wil geloven.
Het IMF beloofde Oekraïne vier jaar geleden 14,2 miljard euro aan financiële steun. Daarvan is de helft inmiddels uitgekeerd, maar de laatste tranche was al twee jaar geleden. Het steunprogramma loopt in maart 2019 af.
Bronnen: Unian, Ukrinform
Geen opmerkingen:
Een reactie posten