zaterdag 24 februari 2018

Koetsjma: 'Frontlijn mag geen definitieve grens worden door vredeskorps'

Oud-president Leonid Koetsma.
Er kan volgens oud-president Leonid Koetsjma geen sprake van zijn dat Oekraïne akkoord gaat met een vredeskorps van de Verenigde Naties waarbij de blauwhelmen alleen langs de frontlijn worden geposteerd. ''Het komt er op neer dat dit dan de nieuwe grens van ons land wordt. Dat kunnen we niet accepteren'', zei Koetsjma gisteren op een veiligheidsconferentie voor de Baltische Staten en de Zwarte Zee.

Hij haalde flink uit naar Europa dat ''nog altijd geen lering heeft getrokken uit de geschiedenis'', waar door Oekraïne nu alle hoop heeft moeten vestigen op de Verenigde Staten. Het hangt volgens Koetsjma, die namens Oekraïne de hoofdonderhandelaar is bij het vredesproces in Minsk, ''voor 90 procent'' af van de VS of er een eind komt aan de oorlog in Oost-Oekraïne.

Zo heeft de Amerikaanse regering de kant van Oekraïne gekozen als het erom gaat dat er ook blauwhelmen langs de Russische grens komen. Rusland wil ze alleen langs de frontlijn die de bezette gebieden scheidt van de rest van Oekraïne.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: