maandag 12 februari 2018

Lavrov: 'Oekraïne wil af van de Minsk-akkoorden'

De Russische minister Sergej Lavrov.
Oekraïne staat op het punt om de Minsk-akkoorden definitief achter zich te laten, meent de Russische minister Sergej Lavrov (Buitenlandse Zaken). ''Als de integratiewet voor de Donbas definitief wordt, dan is dat een feit'', aldus Lavrov in een tv-interview met het Eerste Kanaal. Deze wet is inmiddels door het parlement ook bij de tweede lezing aangenomen en het wachten is op bekrachtiging door de president.

''Ik geloof dat degene die als eerste de Minsk-akkoorden laat vallen een enorme misstap begaat.'' Rusland houdt zich volgens Lavrov nog altijd aan de afspraken die in het eerste jaar van het oorlogsconflict werden gemaakt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Gevraagd naar de mogelijke erkenning door Rusland van de volksrepublieken DNR en LPR van de separatisten antwoordde Lavrov dat ''wij ons wel aan de afspraken houden'' en dat die erkenning er dus niet in zit.

Lavrov waarschuwde dat de levering van Javelin-raketten door de Verenigde Staten aan Oekraïne niet zonder gevolgen zal blijven. ''We kunnen ze dit niet verbieden, maar we trekken er zeker onze conclusies uit.'' De minister meent dat de gevaren van een Amerikaanse wapenleverantie in Europa wel degelijk worden onderkend, evenals de Amerikaanse pogingen om ''anti-Russische gevoelens'' te stimuleren in de Baltische Staten en Polen.

Niet alleen Rusland trekt volgens Lavrov z'n conclusies uit de komende Amerikaanse wapenleverantie, maar ook de separatisten. ''In Donetsk en Loehansk kijken ze er ook met argusogen naar. En ze kunnen heel goed voor zichzelf opkomen, hou daar maar rekening mee.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen: