zaterdag 24 februari 2018

Rusland noemt Reïntegratiewet Donbas 'rampzalig'

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de vandaag in werking getreden Reïntegratiewet voor de Donbas ''een rampzalige ontwikkeling'', omdat wordt verwacht dat het Oekraïense leger de nu door de pro-Russische separatisten bezette gebieden gewapenderhand terug proberen te veroveren. ''Het Oekraïense leger wordt tegen burgers gebruikt.''

Eerder al was de wet door Rusland omschreven als ''voorbereiding op een nieuwe oorlog''. Het buurland noemt het conflict in de Donbas nog altijd een burgeroorlog en het ontkent elke directe betrokkenheid, ondanks alle bewijzen dat die er wel degelijk is.

De Oekraïense president Petro Porosjenko zou met het bekrachtigen van de wet alle seinen op groen hebben gezet om ''de oorlogszuchtigen'' hun zin te geven. Rusland hoopt nu dat de ''Westerse curatoren'' hun invloed op Oekraïne laten gelden om de Reïntegratiewet weer van tafel te krijgen. In de wet is vastgelegd dat de schuld voor het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne geheel bij Rusland ligt. Er is ook geen sprake meer van een 'anti-terroristische operatie' (ATO), maar van een operatie waarbij het leger samen met de veiligheidsdiensten de situatie de baas wil worden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: