donderdag 8 februari 2018

Gegevens klanten Nova Poshta te koop op Darknet

Hackers hebben zich meester gemaakt van de persoonsgegevens van honderdduizenden klanten van het postbedrijf Nova Poshta. De informatie wordt te koop aangeboden op Darknet, een onderdeel van het wereldwijde web dat niet rechtstreeks vindbaar is voor zoekmachines en dat veel gebruikt wordt voor criminele activiteiten.

Het gaat volgens Jehor Papishev, hoofd cybersecurity van het softwarebedrijf DATAS Technology, om twee databases. De eerste daarvan omvat de gegevens van 500.000 klanten van Nova Poshta met hun volledige naam, telefoonnummer, woonplaats, paspoortinformatie en mailadres. De tweede database is met informatie over 18 miljoen klanten weliswaar veel groter, maar bevat aanzienlijk minder informatie: alleen naam en telefoonnummer.

Papishev is te weten gekomen dat de anonieme verkooper 1.500 hrivna (44,85 euro) vraagt voor een kopie van de database met de gegevens van 500.000 klanten. Die informatie kan worden gebruikt om ze te bestoken met reclame, maar ook voor neptelefoontjes 'van de bank' en andere oplichterspraktijken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: