maandag 12 februari 2018

Timosjenko valt Porosjenko aan om Saakasjvili

Julia Timosjenko steunt Saakasjvili.
Micheil Saakasjvili is in de Poolse hoofdstad Warschau aangekomen nadat hij vanmiddag Oekraïne is uitgezet als ongewenste vreemdeling. De voormalige Georgische president is statenloos sinds hem vorig jaar juli het Oekraïense staatsburgerschap is ontnomen na onenigheid met president Petro Porosjenko.

Eenmaal in Warschau riep Saakasjvili zijn aanhangers op om rustig te blijven. Maar direct erop haalde hij zelf fel uit naar Porosjenko die hij ''geen president, zelfs geen vent'' noemde. Saakasjvili's bondgenoot David Sakvarelidze heeft intussen laten weten dat aanhangers van de Beweging van de Nieuwe Krachten - waarvan Saakasjvili de partijleider is - vanavond gaan demonstreren bij het kantoor van president Porosjenko.

Joelia Timosjenko, de leider van de Moederlandpartij, heeft de uitzetting van Saakasjvili veroordeeld. Op haar Facebookpagina richt zij zich tot president Porosjenko die ze een persoonlijke vendetta verwijt. Het besluit om Saakasjvili het land uit te zetten, moet wel van Porosjenko komen, meent zij. ''Niemand anders in het land zou zo'n vernederend besluit kunnen nemen.'' Timosjenko waarschuwt er voor dat Oekraïne zich zo tot een dictatuur ontwikkelt. ''Het zijn niet alleen concentratiekampen en gevangenissen die daarvan getuigen'', meent zij.

De arrestatie van Saakasjvili in een Georgisch restaurant waar hij van de lunch genoot, is volgens woordvoerder Oleh Slobodian van de Grensbewaking niet zonder slag of stoot verlopen. Er zouden zelfs rake klappen zijn gevallen. Het arrestatieteam werd belaagd door beveiligers van Saakasjvili. ''Onze mensen moesten zich verdedigen'', aldus Slobodian.

Bronnen: Interfax, 112.ua

Geen opmerkingen: