Corruptiebestrijder Artem Sitnik. Foto: Wikipedia. |
Sitnik spreekt van niet eerder vertoonde druk en weerstand bij het doen van onderzoek naar corruptie. Namen noemt hij niet, maar hij heeft het wel over ''bepaalde vertegenwoordigers van de nationale overheid en van de veiligheidsdiensten'' die in de tweee helft van vorig jaar geprobeerd hebben om de NABOe de nek om te draaien. ''Ik ben er van overtuigd dat die pogingen door blijven gaan, want ik heb moeten constateren dat de weerstand groter wordt bij elk nieuw onderzoek waar we aan beginnen.''
''Desondanks kan ik hier met trots een rapport over dat tweede halfjaar presenteren waaruit blijkt dat we hebben samengewerkt met organisaties in eigen land als met internationale organisaties'', zei Sitnik op een gezamenlijke persconferentie met Nazar Cholodnitski, hoofd van de speciale aanklagers voor corruptiezaken van het Openbaar Ministerie (SACPO). Beiden maakten duidelijk dat zij zich niet laten afschrikken door de tegenstand die zij in hun werk ondervinden.
Beide organisaties zaten de afgelopen anderhalf jaar elkaar ook geregeld dwars, al ging het dan bij het Openbaar Ministerie niet om SACPO maar om het OM zelf. Toen de NABOe enkele openbare aanklagers op de korrel nam omdat ze werden verdacht van corruptie ging het OM vol in de tegenaanval. Afgelopen najaar werden zelfs enkele undercover agenten van de NABOe gearresteerd.
Vervolgens probeerde het Blok-Porosjenko in het parlement de NABOe op te heffen. Dat werd op het nippertje verhinderd door druk vanuit de Europese Unie en de internationale organisaties die Oekraïne financieel steunen.
Hierbij moet worden opgemerkt dat de baas van het OM, procureur-generaal Joeri Loetsenko, vindt dat zijn organisatie alle corruptiezaken zou moeten behandelen. Loetsenko is een bondgenoot van president Petro Porosjenko die hem op deze post benoemde, om het plaatje compleet te maken.
Bron: Unian
Geen opmerkingen:
Een reactie posten