Geen enkele op corruptie betrapte politicus, rechter of ambtenaar in Oekraïne zit achter de tralies. Ondanks honderden onderzoeken door het nieuw opgezette nationale anti-corruptiebureau NABU. Een speciale rechtbank moet nu soelaas bieden. Oekraïne is het meest corrupte land van Europa. Bestrijding van die corruptie was een essentiële voorwaarde voor financiële steun uit het Westen en toenadering tot de EU. Daarom werd twee jaar geleden NABOe opgericht, dat samenwerkt met de Amerikaanse FBI.
Er lopen inmiddels bijna vijfhonderd onderzoeken en er zijn 173 verdachten, zo blijkt uit cijfers die vorige week zijn gepubliceerd. Toch worden slechts weinig verdachten berecht, laat staan veroordeeld. Een grote vis is Roman Nazirov, het hoofd van de Belastingdienst. Hij wordt, samen met een parlementslid, verdacht van het verduisteren van zo'n 60 miljoen euro. Zijn vrouw betaalde grif de borgtocht van 3 miljoen euro.
Nazirov moest vorige week nog voorkomen, maar hij traineert zijn aanklacht door te eisen dat de bijna 800 pagina's tellende aanklacht integraal wordt voorgelezen. Omdat er maar eens per maand een hoorzitting van een uur is, kan dit zo'n twee jaar duren.
Een andere opvallende zaak is die van parlementariër Borislav Rozenblat. Hij wordt verdacht van het aannemen van bijna 300.000 dollar aan steekpenningen. Een geheim agent deed zich tegen hem voor als vertegenwoordiger van een bedrijf uit het Midden-Oosten dat amberstenen wilde delven in Oekraïne.
Ze voerde ruim een half jaar gesprekken met de politicus en legde die vast met een verborgen camera. Op de opnamen is te zien hoe de politicus grote sommen geld vraagt voor het beïnvloeden van wetgeving, het omkopen van ambtenaren en het leveren van illegaal gedolven amber. Nam Borislav Rozenblat smeergeld aan? Hij zegt zelf van niet.
"Ik voel me gefrustreerd", zegt Artjom Sitnik, hoofd van NABOe. "Onze rechercheurs riskeren soms hun leven, maar er volgen geen rechterlijke uitspraken. Het is enorm demotiverend." De NABOe-baas staat onder enorme druk. Politici probeerden afgelopen december een wet door te drukken die het parlement de macht geeft om de directeur van NABOe te ontslaan. Het wetsvoorstel werd na internationaal protest ingetrokken.
De reportage van verslaggever Rudy Bouma en cameraman Dennis Hiligers is hier terug te zien.
Bron: NOS
Geen opmerkingen:
Een reactie posten