woensdag 7 februari 2018

"Onze historici lopen kans op arrestatie in Polen'

Fakkeltocht ter ere van de nationalist Stepan Bandera.
Het Instituut voor Nationale Herdenking waarschuwt Oekraïense historici dat ze het risico lopen gearresteerd te worden als ze in Polen zijn. Zowel de Sejm als de Senaat in het buurland hebben een wetsvoorstel aangenomen waarin het verbod is vastgelegd op het verspreiden van de Oekraïense nationalistische ideologie. Er staat zelfs tot drie jaar gevangenisstraf op. President Andrzej Duda heeft deze 'anti-Bandera wet', zoals de wet in Oekraïne wordt aangeduid, gisteren officieel bekrachtigd. Er staat maximaal drie jaar gevangenisstraf

Historici uit beide landen proberen al geruime tijd klaarheid te brengen in de gebeurtenissen tijdens en direct na de Tweede Wereldoorlog in het toenmalige Poolse gebied dat nu deel uitmaakt van Oekraïne. Deze herindeling ging gepaard met veel geweld: Oekraïense nationalisten doodden 20.000 etnische Polen, Poolse nationalisten vermoordden op hun beurt 10.000 etnische Oekraïners in Polen.

In het buurland wordt met de nieuwe wet nu de schuld voor dit geweld volledig bij de Oekraïense nationalisten gelegd. De term 'anti-Bandera wet' verwijst overigens naar Stepan Bandera, één van de leiders van de Oekraïense nationalisten. Meer hierover is hier te lezen.

Het overleg van historici over de gebeurtenissen van toen kan voortaan alleen in Oekraïne plaats hebben, meent het Instituut voor Nationale Herdenking. ''We kunnen namelijk de vrijheid van meningsuiting van Oekraïense historici in Polen niet garanderen, laat staan hun veiligheid'', laat het instituut weten. Poolse historici zijn daarentegen van harte welkom om in Oekraïne met hun collega's te discussiëren. ''Wij kennen geen beperkingen of onmogelijke politieke stellingnames uit het verleden.'' Sinds 2015 zijn er vijf van zulke discussieforums geweest, om en om in Oekraïne en Polen.

Niet alleen in Oekraïne is er verontwaardiging over de nieuwe Poolse wet, ook in Israël is dat het geval omdat het verboden is om zowel de Poolse staat als haar inwoners aansprakelijk te stellen voor het vervolgen van Joden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. 

Bron: Unian

Geen opmerkingen: