maandag 19 februari 2018

Betoging extreem-rechts tegen Rossotroednitsjestvo

Een groep van zo'n honderd extreem-rechtse betogers hield gisteren een betoging in het centrum van Kyiv, met als einddoel het gebouw van de Russische culturele organisatie Rossotroednitsjestvo. De betogers menen dat deze organisatie wordt aangestuurd door de Russische staatsveiligheidsdienst FSB. Onderweg werden stenen gegooid naar filialen van de Sberbank en de Alfa Bank, beide in Russische handen. Er sneuvelden ramen.

Bij het gebouw van Rossotrodnitsjestvo werden leuzen geroepen als 'Weg met de FSB'. Als de Oekraïense autoriteiten niet in staat zijn om van Russische organisaties af te komen, dan moet het volk dat maar doen, is de opvatting van de betogers. Er werd niemand gearresteerd. De politie komt pas in actie als een officiële klacht wegens vernieling wordt ingediend. Dat is tot nu toe niet gebeurd.

Aan de betoging deden meerdere extreem-rechtse organisaties mee. Hoofdorganisator was Mikola Kochanivski, de leider van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OUN). Andere deelnemende organisaties waren Bily Molot (Witte Hamer), de Sociaal-Nationalistische Assemblee, het Zwarte Comité en het Comité voor de Bevrijding van Politieke Gevangenen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: