vrijdag 23 februari 2018

'Porosjenko kiest mogelijk voor vervroegde parlementsverkiezingen'

President Petro Porosjenko.
Politiek analist Viktor Nebozhenko acht de kans groot dat president Petro Porosjenko in de komende maanden besluit dat er vervroegde parlementsverkiezingen moeten komen. De directeur van de Barometer van Oekraïne, zou af willen van premier Volodimir Hrojsman die steeds meer een eigen koers is gaan varen. Dat geldt ook voor het Volksfront, dat samen met het Blok-Porosjenko de regeringscoalitie vormt.

In de peilingen staan Porosjenko en het Blok-Porosjenko er goed voor, maar als zowel zijn partijgenoot Hrojsman als de ministers van het Volksfront zich steeds minder van hem aantrekken, dan zit daar een duidelijk risico in voor de president, aldus Nebozhenko. Om dat risico in te dammen, heeft Porosjenko twee opties: vervroegde parlementsverkiezingen of het snoeihard aanpakken van de corruptie, en dan in het bijzonder bij de top van het Volksfront.

Een karwei dat Porosjenko's partijgenoot procureur-generaal Joeri Loetsenko dan moet opknappen. Als hij kiest voor corruptiebestrijding, dan dient dat meteen ook een ander doel. Hij komt er mee tegemoet aan de wens van de Europese Unie, de Verenigde Staten en het IMF. Allemaal belangrijke - en steeds kritischer wordende - partners van Oekraïne.

''Het is moeilijk te voorspellen welke weg Porosjenko gaat kiezen'', meent Nebozhenko. Wel acht hij het waarschijnlijk dat de president iets gaat ondernemen om zijn positie te versterken. Volgens planning zijn de volgende parlementsverkiezingen overigens op de laatste zondag van oktober 2019. De presidentsverkiezingen zijn in maart volgend jaar.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: