dinsdag 27 februari 2018

Politie pakt beructe cybercrimineel (weer) op

De Oekraïense politie heeft het brein achter een internationaal opererende cybercrime bende opgepakt. De in Rusland geboren Hennadi Kapkanov wordt gezien als de leider van bende die beschikt over een netwerk van computerservers dat bekend staat als Avalanche. Hij werd zondag in Kyiv gearresteerd door een speciale afdeling voor computercriminaliteit van de politie.

Avalanche was zeven jaar lang actief en er was de medewerking nodig veiligheidsdiensten van maar liefst veertig landen om het criminele computernetwerk op te rollen. Kapkanov werd op 30 november 2016 ook al gearresteerd na een korte schietpartij in de stad Poltava. Hij werd evenwel na enkele dagen door een rechtbank vrijgelaten omdat er procedurefouten waren gemaakt door het Openbaar Ministerie.

Kapkanov verdween uit zicht, maar werd zondag opnieuw opgepakt. Ditmaal verzette hij zich niet tegen zijn arrestatie. Gisteren werd Kapkanov voorgeleid bij de rechtbank in Poltava die hem ruim twee jaar geleden liet gaan. Hij kreeg nu zestig dagen voorarrest opgelegd, vanwege vluchtgevaar zonder de mogelijk om op borgtocht vrij te komen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: