woensdag 21 februari 2018

EU wil geld voor modernisering grensposten terug

De Europese Unie wil de 29,2 miljoen euro terug die Oekraïne in 2014 heeft ontvangen om een aantal grensovergangen te moderniseren. Sindsdien is er niets gebeurd en de EU verwacht ook niet dat het er nog van gaat komen. Het geld lijkt verdwenen te zijn in de zakken van lokale en regionale bestuurders, ambtenaren en aannemers. De zes grensovergangen met Polen, Hongarije, Slowakije en Roemenië liggen er nog even haveloos bij als altijd.

Een woordvoerder van de EU verklaart tegenover het persagentschap Reuters dat de hoop is opgegeven dat wat er nog rest van het subsidiegeld terug moet worden gestort. Een niet met naam genoemde diplomaat zegt dat ''sprake is van een zekere Oekraïne-moeheid'' bij de Europese Unie. ''Er zit geen schot meer in de hervormingen, vooral waar het de corruptiebestrijding betreft.''

De Oekraïense douane en de bouwbedrijven die het werk aan de grensovergangen zouden uitvoeren hebben allerlei verklaringen. De douane noemt de veelvuldige personeelswisselingen in de leiding als belangrijkste oorzaak, de bouwbedrijven spreken van tegenwerking van de autoriteiten, zowel de Oekraïense als die van de EU.

Het in ventilatiesystemen gespecialiseerde bedrijf Energomontazhventilatia zegt dat de werkzaamheden bij de grensposten Djakivtsi en Krasnojlsk (beide met Roemenië) voor 80-85 procent zijn voltooid, maar dat het bedrijf nog geen cent heeft ontvangen voor de reeds verrichte werkzaamheden. Het bedrijf heeft een rechtszaak tegen de Oekraïense overheid overigens verloren.

Bron: Reuters

Geen opmerkingen: