maandag 26 februari 2018

Al 518 (ex-)soldaten pleegden zelfmoord

Er is veel te weinig aandacht voor posttraumatische stress.
Sinds begin dit jaar hebben al zestien soldaten en veteranen die in Oost-Oekraïne vochten zelfmoord gepleegd. Volgens Anatoli Matios, de hoogste militaire aanklager, staat het aantal zelfmoorden sinds het begin van het oorlogsconflict daarmee inmiddels op 518. ''Het gaat in hoofdzaak om erg jonge jongens, tussen de 20 en 23 jaar oud'', aldus Matios. Tot dusverre hebben 313.000 Oekraïners deel uitgemaakt van de legermacht die tegenover de pro-Russische rebellen staat.

Er is veel te weinig aandacht voor de spanningen waarmee deze jonge soldaten zijn geconfronteerd. Vorig jaar kreeg slechts 0,1 procent van de soldaten professionele hulp bij het verwerken daarvan. Matios noemt het schrijnend dat de overheid het voor die professionele hulp beschikbare geld een jaar geleden meer dan gehalveerd werd. Er is slechts 800.000 euro voor beschikbaar.

De militaire aanklager zegt zich niet alleen zorgen te maken over het aantal zelfmoorden, maar ook over de posttraumatische stressstoornis die de soldaten oplopen in de Donbas. ''Er zijn helaas geen cijfers van het aantal misdrijven dat door ex-soldaten wordt gepleegd.''
Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: