zondag 11 februari 2018

Gemeenteraad Kyiv achter petitie voor afbreken kerk

De gemeenteraad van Kyiv staat achter de petitie waarmee inwoners van de hoofdstad vragen om afbraak van de illegaal gebouwde kerk van de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat aan de Volodimirskastraat. De kerk werd in 2006 zonder vergunning gebouwd bij de funderingsrestanten van de Verrijzeniskerk op het terrein van het Nationaal Historisch Museum.

Sinds november zijn 10.000 handtekeningen opgehaald voor de petitie waarmee om afbraak van de kerk wordt gevraagd. De gemeenteraad besloot vrijdag achter het verzoek te gaan staan. Het is nu aan burgemeester Vitali Klitjsko om er werk van te maken. Het stadsbestuur heeft in een eerder stadium al aangegeven dat inderdaad geen bouwvergunning is verleend voor de kerk.

De kwestie kwam pas goed in de openbaarheid nadat actievoerders van de nationalistische groeperingen C-14, Recht en Orde en Falcon zich ermee bemoeiden. Op donderdag 25 januari werd een informatiedesk van de vanuit Moskou aangestuurde kerk vernield. De architecten Oleksandr Horman en Oleksi Sjemotjoek werden die dag gearresteerd wegens een poging tot brandstichting. Ze zijn inmiddels op borgtocht vrij, maar moeten zich nog wel voor de rechter verantwoorden.

Op zaterdag 3 februari kwamen honderden mensen bijeen om te betogen voor afbraak van de kerk, terwijl kerkgangers binnen duidelijk maakten dat zij daar niet aan toe willen geven.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: