vrijdag 16 februari 2018

Porosjenko in opspraak om verkoop mediabedrijf

President Petro Porosjenko.
President Petro Porosjenko en zijn voormalige stafchef Boris Lozhkin zijn in opspraak geraakt om de verkoop van het mediabedrijf UMH. Zij verkochten dit bedrijf in 2013 aan Serhi Koertsjenko, een vertrouweling van toenmalig president Viktor Janoekovitsj. Koertsjenko betaalde 400 miljoen euro voor UMH met een lening waarvoor hij voor 40 miljoen aan bezittingen als onderpand gaf. Die 40 miljoen blijkt achteraf gestolen, aldus tv-zender Al Jazeera die afgelopen weken al meer onthullingen deed over corruptie op hoog niveau.

Porosjenko zou 12 miljoen euro aan de transactie verdiend hebben. Hij bezat namelijk 3 procent van de aandelen, al ontkent hij nu dat hij die op het moment van de verkoop nog in bezit had. Volgens Al Jazeera had hij op 28 oktober 2013 - de dag van de verkoop - via een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden nog altijd die 3 procent in handen. Hij verdiende deze investering in drievoud terug.

De tv-zenders 1+1 en TSN onthulden eerder deze week dat Lozhkin een radiozender van UMH in 2014 terugkocht. Er wordt een verband gelegd met het besluit van het Openbaar Ministerie om het beslag op het mediabedrijf UMH op te heffen. Een woordvoerster van Lozhkin heeft de tv-zenders laten weten dat ''door internationaal werkende juristen is vastgesteld dat de verkoop van UMH aan Koertsjenko geheel volgens de regels is verlopen''. Koertsjenko zou niet meer in het bezit zijn van het mediabedrijf.
Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: