zondag 4 februari 2018

Onrust rond kerk Moskouse patriarchaat in Kyiv

Foto: Vlad Kasinski, Kyiv Post
Honderden inwoners van Kyiv hebben gisteren betoogd voor het vrijlaten van de architecten Oleksandr Horban en Oleksi Sjemotjoek die anderhalve week geleden werden opgepakt nadat ze hadden geprobeerd een kerk in brand te steken. De beide architecten vinden dat de Oekraïens-orthodoxe kerk van het Moskouse patriarchaat aan de Volodimirskastraat illegaal is gebouwd en daarom moet worden afgebroken. De kerk staat er al sinds 2006 en zou gebouwd zijn bij wat er rest van de al lang geleden gesloopte Verrijzeniskerk op het terrein van het Nationaal Museum voor Oekraïense Geschiedenis. In november werd een petitie met 10.000 handtekeningen om de kerk te slopen aangeboden aan het stadsbestuur. De gemeenteraad van de hoofdstad moet zich hierover nog uitspreken.

Actievoerders van een drietal groeperingen sloopten op donderdag 25 januari een informatiedesk bij de omstreden kerk aan de Volodimirskastraat. Vervolgens arresteerde de politie de twee architecten voor een poging tot brandstichting. Horban en Sjemotjoek werden op borgtocht vrijgelaten en moeten nog voor de rechter verschijnen. Ze kunnen tot tien jaar gevangenisstraf krijgen.

De betoging van gistermiddag voor de vrijlating van het tweetal verliep zonder incidenten. De demonstranten hadden borden bij zich met teksten als 'Weg met de Moskouse priester' en 'Er was geen brandstichting'. Tijdens de betoging was er in de kerk een steunbetuiging aan het Moskouse patriarchaat dat wordt gezien als een 'werktuig' van de Russische autoriteiten.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: