woensdag 1 januari 2014

Janoekovitsj: 'Wij moeten ons gaan verzoenen'

President Viktor Janoekovitsj omschreef dinsdagavond in zijn nieuwjaarstoespraak 2013 als ''een moeilijk jaar, waarschijnlijk wel het moeilijkste in de geschiedenis van het onafhankelijke Oekraïne''. Hij kondigde aan dat de Europese koers verder wordt uitgewerkt. ''Met inachtneming van onze nationale belangen'', het begrip waarop zijn regering de afgelopen anderhalve maand steeds heeft gehamerd.

Om er nu aan toe te voegen dat de verbetering van de banden met Rusland gezien moeten worden als een doorbraak. "Wij streven naar een balans tussen Oost en West'', aldus Janoekovitsj die beloofde dat zijn regering komend jaar extra aandacht wil besteden aan groepen in de samenleving die het moeilijk hebben. Daaronder gepensioneerden, grote gezinnen en gehandicapten.

Over de protesten van de laatste anderhalve maand zij hij dat het tijd is voor verzoening. "Zie ons land als een groot gezin. In elk gezin valt wel eens wat voor: misverstanden, ruzie. Maar op oudejaarsavond komen ze bij elkaar en besluiten een punt te zetten achter wat is voorgevallen en om samen naar de toekomst te kijken", aldus de president. ''Los van ieders politieke voorkeur hebben de Oekraïners samen getoond dat zij zich verantwoordelijk voelen voor ons land.''

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: