dinsdag 28 januari 2014

Omstreden demonstratiewet geschrapt

Het parlement heeft negen van de twaalf wetten van 16 januari ingetrokken. Daaronder de wet die allerlei vormen van protest tegen het regeringsbeleid zwaar bestrafte, met tot vijftien jaar gevangenisstraf. Er stemden 361 van de 412 aanwezige parlementsleden voor het schrappen van de omstreden wetgeving die twee weken geleden bij handopsteken werd aangenomen door een meerderheid van de regerende Partij van de Regio's en van de communisten.

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek van de Moederlandpartij deed een oproep aan president Viktor Janoekovitsj om het parlementsbesluit meteen zijn goedkeuring te geven, zodat de wetten definitief van de baan zijn. Op twee na stemden alle parlementsleden van de Partij van de Regio's voor de wetten die ze twee weken geleden aannamen.

Het parlement vergadert vanaf vier uur plaatselijke tijd verder. Dan over het verlenen van amnestie aan alle betogers die in de afgelopen weken zijn gearresteerd. Het is de belofte die president Viktor Janoekovitsj gisteravond aan de oppositie deed, zij het op voorwaarde dat alle bezette gebouwen en de barricades in de Chroestjovstraat in Kiev door de betogers worden verlaten.

Dan is er ook nog het ontslag van premier Mikola Azarov, dat nog steeds niet door de president is geaccepteerd. Het is nog onduidelijk of de anti-regeringsdemonstranten van EuroMaidan het allemaal voldoende vinden om hun protest te staken. In ieder geval zijn het stappen in de goede richting, zoals oppositieleider Vitali Klitsjko vanochtend al constateerde.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: