maandag 27 januari 2014

Spilna Sprava verlaat ministerie van Justitie

Actievoerders van Spilna Sprava hebben het gebouw van het ministerie van Justitie in Kiev aan het begin van de middag verlaten. Wel blokkeren ze de ingang, zodat er niemand naar binnen kan. Aanvoerder Oleksander Daniljoek heeft laten weten dat hij en zijn mannen weer naar binnen gaan als het parlement de voorwaarden van de oppositie en EuroMaidan afwijst. Vanochtend dreigde Justitieminister Olena Loekasj nog met het uitroepen van de noodtoestand als het gebouw vandaag niet zou worden vrijgegeven.

Parlementslid Stepan Koebiv van de Moederlandpartij, tevens een van de leiders van de beveiliging van het door actievoerders bezette Huis van de Vakbond, heeft laten weten dat zowel de oppositie als de leiding van EuroMaidan tegen bezetten van ministeries. ''Het zijn provocaties, bedoeld om de regering de noodtoestand te laten uitroepen. Wij willen echter dat er niet meer bloed vloeit dan al is gebeurd.''

Het is volgens Koebiv niet nodig om meer gebouwen te bezetten zodat actievoerders een warm onderdak krijgen. ''We hebben voldoende warm voedsel en kleding, maar ook brandhoud en dieselgeneratoren voor iedereen."

Maidan-aanvoerder Ihor Loetsenko heeft wel laten weten dat de betogers oprukken naar het parlementsgebouw als het parlement dinsdag tijdens de ingelaste zitting de voorwaarden voor het beeindigen van de anti-regeringsdemonstraties afwijst.

Bronnen: Kyiv Post, Ukrinform, Interfax

Geen opmerkingen: