donderdag 23 januari 2014

Spoedzitting parlement, maar nu nog even niet

President Viktor Janoekovitsj heeft parlementsvoorzitter Volodimir Ribak gevraagd om de Verchovna Rada in spoedzitting bijeen te laten komen. Hij wil het resultaat van de onderhandelingen met de oppositie voorleggen aan het parlement dat daarmee het laatste woord krijgt. Het parlement is momenteel op reces, maar Ribak wil de leden begin volgende week bijeen roepen.

Janoekovitsj heeft voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie donderdagmorgen in een telefoongesprek verzekerd dat hij vastbesloten is om samen met de oppositie naar een oplossing te zoeken voor de crisis. Hij zou zeker niet van plan zijn om de noodtoestand uit te roepen, aldus een woordvoerder van Barroso.

De Partij van de Regio's zou volgens het onlangs opgestapte parlementslid Inna Bohoslovska wel geprobeerd hebben om voldoende handtekeningen bij elkaar te krijgen om het parlement in te laten stemmen met het uitroepen van de noodtoestand. Dat zou niet gelukt zijn, omdat veel parlementsleden van de Partij van de Regio's het achteraf betreuren dat zij een week geleden instemden met de draconische wetgeving die het protesteren tegen de overheid nagenoeg onmogelijk maakt. "De fractie is sterk verdeeld'', aldus Bohoslovska.

Bronnen: Ukrinform, Kyiv Post, Western Information Center

Geen opmerkingen: