woensdag 29 januari 2014

Amnestievoorstel Regio's is aangenomen

Het amnestievoorstel van de Partij van de Regio's is met 232 stemmen aangenomen door het parlement. Het waren vooral parlementsleden van de Partij van de Regio's en de Communistische Partij die voor het voorstel stemden. Het gaat om vrijlating en ontslag van rechtsvervolging voor de betogers die in de afgelopen week zijn opgepakt en soms inmiddels al zijn veroordeeld op basis van de draconische wetgeving die op 16 januari werd ingevoerd en gisteren goeddeels weer afgeschaft.

Maar ook alle wetsovertredingen van de kant van de politie vallen volgens de wet buiten rechtsvervolging. De precieze formulering van de amnestiewet is nog niet naar buiten gebracht.

De amnestiewet geeft de anti-regeringsdemonstranten vijftien dagen de tijd om in het hele land alle overheidsgebouwen te ontruimen, met uitzondering van het Huis van de Vakbond, het afgelopen zaterdag bezette expositiegebouw Huis van Oekraine en het voormalige Oktoberpaleis in de hoofdstad Kiev. De actievoerders mogen ook hun tentenkamp op de Chresjatikstraat in Kiev houden, maar moeten overige wegen vrijmaken. Dat zou kunnen inhouden dat de barricades in de Chroestjovstraat verlaten moeten worden.

De oppositie stemde tegen de amnestiewet en wil nu bij de Maidan-organisatie te rade gaan wat de gevolgen van het parlementsbesluit zijn. De Moederlandpartij had een eigen wetsvoorstel ingediend dat uit ging van amnestie zonder voorwaarden.

President Viktor Janoekovitsj kwam vanavond zelf naar het parlementsgebouw om een fractievergadering van de Partij van de Regio's bij te wonen. Het ging er ruig aan toe volgens aanwezigen in het parlementsgebouw. Hij zou zelfs hebben gedreigd het parlement buitenspel te zetten.

Bronnen: Radio Svobod, Kyiv Post

Geen opmerkingen: