dinsdag 28 januari 2014

Premier Azarov kondigt zijn vertrek aan

Premier Mikola Azarov heeft vanmorgen zijn aftreden aangekondigd. Hij wil president Viktor Janoekovitsj alle ruimte geven om met de oppositie tot een akkoord te komen. Azarov laat in een verklaring omtrent zijn aftreden weten dat zijn kabinet alles heeft gedaan om bloedvergieten, de escalatie naar meer geweld en de aantasting van de mensenrechten te voorkomen.

De premier heeft decennialang deel uitgemaakt van de Oekraiense politieke. Een krachtig, maar ook controversieel politicus. Hij verloor in de afgelopen maanden veel van zijn geloofwaardigheid door anti-regeringsdemonstranten neer te zetten als terroristen en zijn minister van Binnenlandse Zake Vitali Zachartsjenko was verantwoordelijk voor de gewelddadigheden die in de afgelopen week leidden tot vijf dode betogers, waarvan er drie door politiekogels om het leven kwamen.

Janoekovitsj bood zaterdagavond het premierschap al aan oppositieleider Arseni Jatsenjoek aan, maar die weigerde. Jatsenjoek gaf vanmorgen ook geen commentaar op het aangekondigde vertrek van Azarov, omdat hij dat eerst wil weten of de president het ontslag van zijn premier accepteert.

Vandaag komt het parlement bijeen om de siutatie in het land te bespreken.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: